Friday, October 22, 2010

Penyu nyaris jadi lauk nelayan


DUA anggota Jabatan Perikanan menunjukkan dua ekor penyu karah yang dirampas dari sebuah bot nelayan Vietnam di Kuantan, Pahang semalam.


KUANTAN – Dua ekor penyu karah nyaris dijadikan hidangan oleh sekumpulan sepuluh nelayan warganegara Vietnam jika haiwan marin yang dilindungi itu tidak dijumpai Jabatan Perikanan Pahang di sini semalam.
Penolong Pegawai Perikanan, Wan Rossly Wan Yahya berkata, kedua-dua penyu tersebut ditemui pada pukat tunda yang dibiarkan terendam di dalam laut semasa pihaknya memeriksa bot nelayan Vietnam itu.
“Pemeriksaan membabitkan tujuh anggota Jabatan Perikanan dilakukan ke atas bot yang mencurigakan itu di Kompleks Pendaratan Ikan Kuantan pada pukul 8.45 pagi tadi (semalam) menemui dua ekor penyu yang dipercayai cuba disembunyikan.
“Penyu itu kemudian dirampas untuk tindakan lanjut mengikut Seksyen 27(1) Akta Perikanan 1985 yang membawa hukuman denda tidak lebih RM5,000,” katanya semasa ditemui pemberita di Pangkalan Jabatan Perikanan Pahang di sini.
Tambah Wan Rossly lagi, pihaknya percaya penyu seberat kira-kira empat kilogram setiap seekor tersebut akan dijadikan makanan oleh nelayan asing berumur 30 hingga 50 tahun terbabit.

Ikuti berita selanjutnya di KOSMO! hari ini.

No comments:

Post a Comment